Eladó cég értékének meghatározása

Mi az EBITDA jelentősége cégeladás során? Az EBITDA egy olyan mérőszám, amellyel a legkisebb eladó cégek tulajdonosait leszámítva, számos cégtulajdonos találkozik a potenciális cégvásárlókkal való megbeszélései során. Mivel az eladó cég értékének meghatározása során az egyik leggyakrabban használt kiindulópont, érdemes tisztában lenni a fogalommal és annak miértjével.

Olykor cash-flow helyettesítőként használják, legfőképp alaptevékenység kamatok és adózás előtti eredményét közelíti úgy, hogy közben nem számol a beruházások értékével, sem a befektetett eszközök értékcsökkenésével. Meghatározott képlet alapján számolnak vele, ami a következő:
Adózás előtti eredmény + fizetett kamatok – kapott kamatok + értékcsökkenési leírás.

Az éves beszámoló segítségével mindezen adatokat ki tudjuk olvasni, de ugyanerre szolgál a főkönyv vagy egyéb kimutatások. Valamint ott a hasonlóan használható EBIT számítási képlet. Mindez jól hangzik, hiszen egy hozzávetőleges képet ad az eladó vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatban.

Viszont, és itt a hangsúly azon van, hogy csak hozzávetőlegesen lehet tájékozódni, kalkulálni, mivel egy részletes EBITDA számítás ennél jóval össztettebb lehet, több módosító tényező és adat figyelembe vételével.

Számos fogalom van, amit cégeladás és cégvásárlás során hasznos ismerni, tudni, hogy mire is használhatóak ezek és mikor van rájuk szükség.